Löytöretki Raamattuun

Kun aloitat uuden lukuprojektin, mieti seuraavia peruskysymyksiä lukiessasi.  Niiden avulla lukeminen avautuu huomattavasti helpommin. Voit tehdä halutessasi muistiinpanoja, jos Raamatussa on sellaiseen tilaa (tai napata ne vihkoon/paperille).

1. Etsi punainen lanka

Pohdi ensin lukemasi tekstin sisältöä. Kuka kirjoittaa ja kenelle? Missä tilanteessa, missä ajassa ja minkälaisessa ympäristössä?

2. Ja sanoma oli mikä?

Mitä kirjoittaja haluaa tekstillä sanoa? Miksi tämä on kirjoitettu?

3. Huomioi kirjallisuudenlaji

Alkuun voi tuntua oudolta lukea nykykirjallisuudesta poikkeavaa tekstiä. Sopeutumisessa auttaa sen miettiminen, mihin tarkoitukseen teksti on alun perin kirjoitettu. Raamatusta löytyy monen tyylisiä tekstejä: historiaa, runoutta, laulun sanoituksia, kirjeitä… Erilaisia kirjallisuudenlajeja tulee lukea hieman eri tavoin. Olennaista on ymmärtää, että jokainen teksti on myös oman aikakautensa kuva - siihen liittyy sen ajan historia, kulttuuri, aikakausi, uskomukset, tiedot, taidot... Jokainen teksti on myös kirjoittajansa kuva - jokainen kirjoittaja tuo tekstiin osan minuudestaan ja tavastaan katsoa maailmaa.

4. Etsi taustatietoa

Moni Raamatun kirja avautuu kokonaisvaltaisemmin, kun tietää hieman kertomusten taustoja: keitä henkilöt olivat, millaisissa oloissa ja kulttuurissa he elivät. Internetistä ja kirjastosta löytyy materiaalia Raamatun lukemisen tueksi. Monissa Raamatuissa on myös liitteenä jonkin verran perustietoa, kuten aikajana, karttoja ja sanastoa.

3. Sovella

Peilaa tekstiä itseesi ja omaan elämääsi. Mitä teksti kertoo tässä hetkessä minulle? Mikä kirjoitetun merkitys on nyt? Mikä siinä kolahtaa minuun tai mikä voisi olla sellaista, josta voisin oppia jotakin?

Alkuun muutama huomio lukuhaasteen kappaleesta.

Johanneksen evankeliumi on evankeliumeista neljäs. Se eroaa muutamien ominaispiirteidensä vuoksi selvästi kolmesta muusta evankeliumista, niin sanotuista synoptisista evankeliumeista (Matteus, Markus ja Luukas). Se eroaa tyyliltään, teologialtaan sekä henkilökohtaisuudellaan muista ja siksi onkin yksi...

Roomalaiskirjeen on kirjoittanut Apostoli Paavali eräälle roomalaiselle seurakunnalle. Kirje on yksi seitsemästä Paavalin kirjoittamasta kirjeestä. Tässä onkin hyvä huomata, että kirjeiden sisältö on siis Paavalin kynästä, joten lukiessa on hyvä muistaa, että kirjettä leimaa väistämättä Paavalin kokemus - ja ajatusmaailma sekä näkemykset...

Efesoksen seurakunta oli itsensä Paavalin perustama, jolle hän kirjeitään kirjoitteli. Kirjeessä Paavali ei lähetä terveisiä kenellekään eikä puhu juurikaan itsestään, joten on oletettu, että efesolaiskirje olisi alunperin tarkoitettu kiertokirjeeksi useamman seurakunnan alueelle Vähä-Aasian seudulla. Kirje on kirjoitettu Paavalin vankeuden aikana,...

Luo kotisivut ilmaiseksi! Tämä verkkosivu on luotu Webnodella. Luo oma verkkosivusi ilmaiseksi tänään! Aloita